Bitcoin houdt stand na rampzalig begin van de week

Bitcoin viel met bijna $400 op maandag, maar herstelde zich snel. De prijs is de rest van de week relatief stabiel gebleven.

In het kort

  • De Bitcoin-prijs daalde tot ongeveer $9.000 op maandagochtend.
  • Het is sindsdien hersteld en staat nu weer op $9.364,96.
  • Het is niet bekend wat de oorzaak was van deze langzame week voor Bitcoin, maar een maatstaf zou de aandelenmarkt kunnen zijn, die de afgelopen weken een hoge vlucht heeft genomen.

Bitcoin hield deze week stand na een rampzalige start op maandag. Vanaf zondag 21 juni is de prijs $9.364,96, volgens gegevens van CoinMarketCap.

Dat is een enorm herstel van de dip van maandag, waarin de prijzen in de vroege ochtend daalden van ongeveer $9.390 tot ongeveer $9.000.

Crypto-handelaren in de VS en Europa hebben de schade snel opgelost zodra ze klaar waren met hun ontbijt; de prijs van Bitcoin steeg naar ongeveer $9.500 aan het eind van de dag, daarna naar een hoogtepunt van $9.564 tegen dinsdagochtend.

Bitcoin Revolution slaagde er niet in de rest van de week zijn piek te handhaven, maar er gebeurde ook niets verschrikkelijks met de prijs. Op woensdag daalde de prijs met bijna $100 in ongeveer 30 minuten, van $9.417 naar $9.328, maar de prijs kroop al snel weer omhoog naar $9.480 de volgende dag.

Dus, waarom zo’n langzame week voor Bitcoin in een tijd van wereldwijde crisis? De hype na de hapering is verdwenen? De economie doet het vreemd genoeg goed? Geen enorme tweede golf voor het coronavirus (op een paar zakken na)?

Wie weet? Een maatstaf zou de aandelenmarkt kunnen zijn, die de afgelopen weken een hoge vlucht heeft genomen. De S&P heeft onlangs niveaus bereikt die eerder werden gezien aan het einde van december 2019, ruim voordat de coronaviruspandemie toesloeg en de wereldwijde markten met 34% kelderden. (Mark Cuban, miljardairbelegger en Bitcoin-criticus zei dat de aandelenmarkt net als de dot-com-zeepbel van de late jaren ’90 is).

Vorige week donderdag was er een enorme dip – de Dow Jones Industrial Average verloor meer dan 1.800 punten op één dag, de ergste sinds de crash in het midden van maart – die waarschijnlijk werd veroorzaakt door de angst voor een tweede golf. Bitcoin crashte die dag ook, van hoogtepunten van ongeveer $9.930 tot dieptepunten van $9.293 (voor een herstel later).

Mocht Bitcoin de aandelenmarkt blijven volgen, dan kan een ETF zinvol zijn. Wie weet, met SEC-hoofd en Bitcoin ETF-basher Jay Clayton als volgende procureur-generaal voor Wall Street, zou zijn opvolger er wel eens een kunnen goedkeuren.